19 thoughts on “Comments on Reclusion

 1. The Waiting Game was de cd waarmee ik jou leerde kennen. Na een zeer lovende reaktie gelezen te hebben in de OOR jouw cd aangeschaft en ik was gelijk verkocht. Er zijn zoveel nummers die ik met traantjes in mijn ogen beluister. Ook je nieuwste staat er weer vol mee. “Last of the wild horses” is mijn persoonlijke topper. Je hebt dit ook op speciaal verzoek in Het Huis Verloren in Hoorn voor mij gespeeld. Voor mij een top herinnering. R.I.P. Jouw muziek zal ik altijd blijven beluisteren. Bedankt.

 2. Geweldige cd
  Jammer dat dit zijn laatste was
  Geniet dagelijks van Michael zijn werk
  Pareltjes stuk voor stuk
  Rust zacht

 3. Een laatste mooie CD naast een prachtige nalatenschap,
  Een vast waarde is niet meer, bij Michael was alles puur en echt, Michael bedankt en vaarwel. “and we will keep youre music alive” (Ate)

 4. Zo blij ‘Grump’ gekend te hebben, met al zijn gemopper, zijn prachtige teksten en onzekerheden.
  Blij met alle optredens, gesprekken, en cd’s vol herinneringen.
  Één keer mocht ik binnen in zijn ‘heiligste der heiligen’, omdat we hem thuis ophaalden om naar Amsterdam te gaan, naar een expositie, dat was wat onwennig……. maar het werd een bijzondere dag die ik nooit zal vergeten.
  Een héél bijzonder mens en artiest, met een zeer bewogen leven waaruit de mooiste teksten en muziek voortkwamen.
  Dankjewel Michael ‘Old Grump’, je laatste cd is een waardig afscheid.
  R.I.P. ❤

 5. Een onvergelijkbaar muzikant, een doorleefd kunstenaar en een indrukwekkend performer. Zijn muziek heeft de wereld beter gemaakt. Bedroefd om het afscheid, maar dankbaar voor al die prachtige songs en de onvergetelijke concerten. And thank you Michael, for playing More Than You’ll Ever Know…You will be missed.

 6. Ooit, op een slapeloos moment in de nacht een tv herhaling gezien van een programma waarin Michael de Jong naar voren werd gebracht en sinds die nacht zijn we op zoek gegaan naar zijn muziek.
  Niet zo erg makkelijk in de kop van Noord-Holland maar even verderop, in Friesland was er veel aanbod en daar is onze verzameling gestart.
  Nu, na veel optredens in Het Patronaat en in Paradiso rest ons zijn muziek.
  De eenvoud van zijn optreden, zijn muziek en zeker ook zijn teksten zijn voor ons een niet aflaatbare bron van inspiratie, in ons atelier klinkt regelmatig zijn stem en in de samengebalde emotie van zijn werk ontstaat een nieuwe emotie.
  Michael, voor ons blijf je leven.

 7. Alweer een meesterwerk, zoals de rest van zijn oeuvre.
  Ik heb Michael 7 keer zien optreden en mogen ontmoeten.
  Een wereldartiest van buitencategorie.
  Een mooie emotionele rauwe stem.
  Michael, dance with the stars and keep it simple.
  Rust zacht !

 8. Hele mooie cd, ben er blij mee. Zo jammer dat hij de reacties niet meer kan zien. Gelukkig nog verschillende optredens meegemaakt. Bedankt Michael!

 9. Relusion: Sunday afternoon jazz, gospel, je wordt wel even op het verkeerde been gezet, maar daarna vooral Michael De Jong! Ruim 70 jaar levenservaring, alles meegemaakt, overal geweest. Zijn drijfveer om mensen te verhoeden om de fouten te maken welke hij heeft gemaakt resulteren nooit in de betweter en nooit wordt hij een dominee of schoolmeester. Hij wist dat het einde naderde en levert met Reclusion postuum een CD af welke in het rijtje past van ‘The wind’ van Warren Zevon, ‘Blackstar’ van David Bowie, ‘You want it darker’ van Leonard Cohen. Ook tekenend om dat hij ‘Hurt’ heeft opgenomen. Ook ik heb hem voor het eerst gezien en gehoord bij ‘kopspijkers’. Toen ik hem uitnodigde voor een huisconcert bij onze ‘housewarmings party’ belde hij me de dag ervoor of het wel een goed idee was. Zou het publiek zijn muziek wel kunnen waarderen. Ruim 40 jaar ervaring en toch onzeker? Daarna heeft hij nog 3 maal bij ons in de kelder opgetreden voor een select gezelschap. Avonden welke bij ons voor altijd in ons geheugen zijn gegrift. Geen sterallure! Nee water, thee en twee broodjes kaas was een wens en geen verplichting. Altijd ontvingen wij een week later een ansichtkaart met een warme dankwoord.
  Michael de echte muziekliefhebbers zullen jou altijd blijven beluisteren daar zorgt jouw uitgebreide oeuvre wel voor.
  Ik ben bevoorrecht om je gekend te hebben. Rust zacht!

 10. Vaak mocht ik hem zien optreden en af toe spraken we elkaar. Telkens was ik onder de indruk hoe hij zijn levenservaringen in tekst en muziek vorm gaf. De laatste CD is ingetogen en stemmig. Autumn leaves geeft een voorgevoel van het einde.
  Michael heeft mij en vele anderen veel gegeven. Verdrietig ben ik omdat hij gegaan is, maar dankbaar om wat hij ons achtergelaten heeft.
  De bluesman is gegaan, maar de blues blijft.
  Rust in vrede

 11. Zag Michael voor het eerst in de stadschouwburg in Haarlem bij de night of the blues. Wat opviel was zijn kritische teksten en zijn rauwe stem. Sindsdien ben ik van zijn muziek gaan houden. En net als met wijn is het hoe ouder des te meer smaakpalet er is. Rust zacht

 12. Prachtig album waarin je voel dat hij weet dat dit de laatste is.
  Jammer dat hij het uitbrengen niet meer mee heeft mogen maken. Wij hadden al een afspraak om hem live te presenteren in Bluezy. Helaas is dit er niet meer van gekomen.
  R.I.P Michael

 13. Om met Jip Golsteijn te spreken, Michael de Jong is het beste wat de Nederlandse muziekscene ooit heeft voortgebracht.
  Nadat ik hem voor het eerst hoorde in Kopspijkers was ik meteen verkocht.
  Heb alles van hem wat er maar te koop was en heb hem gelukkig ook 3 keer zien optreden. Gelukkig kon Michael de Jong, na een veelbewogen leven, ook zingen “Hallelujah I’v been saved”.
  Rest in peace.

 14. Een prachtige emotionele cd. Alsof hij hierna klaar was en dat ook goed vond. Ik heb hem vorig jaar voor het eerst live gezien in de Amer in Amen. Was een indrukwekkend optreden van een bevlogen artiest die oog had voor zijn eigen falen en zich niet te groot voelde zijn excuses te maken. Had ook humor aan de bar zei ik, tegen mijn zoon, tegen de rug aankijkend van Michael de Jong:”daar staat de man”. Hij draaide zich om gaf me een hand wees op een andere man en zei dat is hem ik ben slechts de chauffeur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *